Snelevacature Amsterdam

Angina pectoris (pijn op de borst)

 • Overzicht
 • Oorzaken
 • Symptomen
 • Diagnose
 • Behandeling
 • Preventie
 • Een plotselinge, door stress veroorzaakte pijn in de borst, uitstralend in de Arm van deze zogenaamde Angina pectoris-aanval is een typisch Symptoom van hart-en vaatziekten. De pijn meestal verminderen binnen een paar minuten. Echter, Angina pectoris kan ook een medische noodsituatie die onmiddellijk door een arts worden behandeld.

  Wat is Angina pectoris?

  Angina pectoris (of AP voor kort) is een pijn in de borst die wordt veroorzaakt door een tijdelijk tekort aan bloedtoevoer naar de hartspier en het daaruit voortvloeiende gebrek aan zuurstof naar de spier. Oorzaak van deze zogenaamde ischemie is de vernauwing (stenose) van een coronair bloedvat in de context van Coronaire hart-en vaatziekten (CHD).

  Stabiele Angina pectoris

  Mann mit Angina pectoris

  Angina pectoris is een plotselinge pijn in de borst, die vaak geactiveerd door beweging

  Artsen onderscheid te maken tussen stabiele en instabiele Angina pectoris Angina pectoris. In het geval van de stabiele AP, de pijn kan worden veroorzaakt door een lichamelijke of geestelijke stress, en door maatregelen, zoals de rest af. Tot meer dan 70 procent vernauwing van een grote coronair bloedvat. Een stabiele Angina pectoris is het leven niet in de meeste van de gevallen van acute dreiging.

  Instabiele Angina pectoris

  De oorzaak van de instabiele Angina pectoris de volledige afsluiting van een coronair vat. De pijn kan optreden, zelfs in rust, heeft de neiging te verhogen zeer snel in intensiteit en vergelijkbaar met de symptomen van een hartaanval. Instabiele Angina pectoris is altijd een medische noodsituatie; Beïnvloed, moet dit onmiddellijk worden gemeld van een noodsituatie behandeld. Men spreekt in dit geval van acuut coronair syndroom.

  Coronaire hart-en vaatziekten als een trigger

  Wereldwijd, Coronaire hart-en vaatziekten als een trigger van een Angina pectoris de meest voorkomende ziekten. De frequentie neemt toe met de leeftijd en mannen worden vaker getroffen dan vrouwen. Dus voor 13.1 procent van de mannen en 8,4 procent van de vrouwen in de leeftijdsgroep van 55 tot 64 jaar CHD ziek. In de meer dan 75 Jaar oud is, zijn er 18,6 procent van de mannen en 16.1 procent van de vrouwen.

  Meer: oorzaken

  Geef een reactie

  Scroll To Top