Snelevacature Amsterdam

Baarmoederhalskanker (Hals-Carcinoom)

 • Overzicht
 • Oorzaken
 • Symptomen
 • Diagnose
 • Behandeling
 • Preventie
 • Baarmoederhalskanker (hals-carcinoom) is een kwaadaardige aandoening van het onderste deel van de baarmoeder. De oorzaak van de ziekte is een infectie met het Humaan papilloma virus (HPV) die worden verzonden in de meeste gevallen door middel van onbeschermde seks. Nu is er een vaccinatie tegen twee typen HPV die kunnen voorkomen dat er maximaal 70 procent van alle gevallen van kanker.

  Wat is baarmoederhalskanker?

  Baarmoederhalskanker is een kwaadaardige verandering in de cellen van de baarmoederhals (Cervix uteri). Medische kanker van de baarmoederhals wordt genoemd baarmoederhalskanker. In driekwart van de tumoren, is veranderingen aan het oppervlak van cellen (plaveiselcelcarcinoom); slechts een klein deel, ongeveer 20 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker ontstaat uit klierweefsel in het bovenste deel van de baarmoederhals (adenocarcinoom).

  De baarmoederhals is het onderste, smaller derde van de baarmoeder. Het steekt in het bovenste deel van de vagina in de Baarmoeder samen met de baarmoederhals. Het bestaat uit bindweefsel en spieren. Het slijmvlies van de baarmoederhals is de ondiepe grot als het van de baarmoeder, en bestaat voornamelijk uit zogenaamde plaveiselcellen, die mechanisch zijn zeer veerkrachtig en snel en regelmatig vernieuwen. Ook glandulaire cellen aanwezig zijn, de taai slijm produceren, dat beschermt de baarmoeder holte van bacteriën uit de vagina en aan de buiten sluit. Tijdens de vruchtbare dagen en de Menstruatie, het slijm dunner en de baarmoedermond opent zich tot een paar millimeter. Tijdens de zwangerschap de baarmoedermond sluit het vruchtwater spouw volledig.

  Baarmoederhalskanker is de derde meest voorkomende tumor-en vaatziekten bij vrouwen

  Een, carcinoom van de cervix, ongeveer 6500 vrouwen in Duitsland zijn gediagnosticeerd per jaar, dat betekent dat het binnen komt per jaar naar 13,3 gevallen per 100.000 inwoners. De mediane leeftijd voor baarmoederhalskanker is 50.4 jaar, ongeveer 19 jaar lager dan de gemiddelde leeftijd voor alle kanker ziekten. De leeftijdsverdeling laat een eerste piek tussen de 35 en 54 jaar, en een tweede in de leeftijd van 65 jaar en ouder. Sinds de invoering van de jaarlijkse Uitstrijkje van de baarmoederhals (Pap-Test) in het kader van de vroegtijdige opsporing van kanker, de incidentie van de ziekte in Duitsland. Ook de sterfte door baarmoederhalskanker blijft vallen.

  Meer: oorzaken

  Geef een reactie

  Scroll To Top