Snelevacature Amsterdam

Gerst graan

 • Overzicht
 • Oorzaken
 • Symptomen
 • Diagnose
 • Behandeling
 • Preventie
 • De gerst graan is een acute, meestal purulente ontsteking van de talgklieren of zweet-en talgklieren in de oogleden, die wordt veroorzaakt door een infectie met bacteriën. Het ooglid is meestal gespoeld zwaar, gezwollen en zeer gevoelig zijn voor druk. De gerst graan kan dit heel vervelend zijn, maar is meestal onschadelijk en genezen na een paar dagen zonder complicaties.

  Wat is een stye?

  Veel mensen zijn bekend met de typische symptomen: Het ooglid is dik en rood, het is strak en doet pijn. Een korrel gerst, waarin de arts bedoeld als een Hordeolum is een acute, vaak purulente ontsteking in de rand of op de binnenkant van de oogleden veroorzaakt door bacteriën. De getroffen ooglid heeft, in het gebied van de ontsteking is vaak een knooppunt, zoals in de sterk rode zwelling die zeer gevoelig zijn voor druk. Soms in het midden van een pus punt, vergelijkbaar met een puistje.

  De arts maakt een onderscheid tussen twee soorten van granen van gerst:

  • De buitenste stye talgklieren ontstoken, aan de rand van het ooglid. Het is in het gebied van het Deksel of de wimpers de meeste van de tijd.
  • De binnenkant van de gerst graan, de talg-of zweetklieren aan de binnenkant van het ooglid ontstoken raken, zodat de gerst graan is niet altijd zichtbaar is van buiten.

  Stark angeschwollenes Lid durch Gerstenkorn

  De stye een ooglid is erg gezwollen en rood

  De gerst graan is een relatief veel voorkomende, pijnlijke, maar meestal ongevaarlijke ziekte. Het wordt veroorzaakt door bacteriën gevonden op de huid van ieder mens en kan, vooral op de handen, gemakkelijk voor het oog. De gerst graan kan optreden, dus in principe voor alle mensen. Een verhoogd risico, echter, mensen met een verzwakt immuunsysteem. Ook mensen die lijden aan Suikerziekte (Diabetes mellitus) of acne, hebben de neiging om een gerst graan.

  In veel gevallen, de infectie trekt zich terug na een paar dagen alleen. In het geval van kleine granen van gerst, het lichaam kapselt de pus en het immuunsysteem cellen stap voor stap om ervoor te zorgen dat deze wordt verminderd. Grotere granen van gerst te breken. De pus kan weglopen na dat de ontsteking afneemt.

   

  Meer: oorzaken

  Geef een reactie

  Scroll To Top