Snelevacature Amsterdam

Koude Handen

 • Overzicht
 • Oorzaken
 • Symptomen
 • Diagnose
 • Behandeling
 • Preventie
 • Vooral in de Winter, kunnen we snel koude handen, als we niet ons beschermt voldoende tegen de kou, bijvoorbeeld met handschoenen. Maar koude handen kan ook het Symptoom van een ziekte die behandeld moet worden. Vooral als koude handen zijn permanent beschikbaar zijn, en andere begeleidende symptomen, is het raadzaam om een arts te raadplegen om uit te vinden.

  Wat zijn koude handen?

  “Wees niet bang – ik heb koude handen”. Dit is zeker iedere vaak, bijvoorbeeld voor een Massage of een medische keuring. Handen voelen zich vaak kouder dan in de Rest van het lichaam, en worden waargenomen, derhalve, op de blote huid ten eerste, als onaangenaam.

  De huid bestaat uit drie lagen: de buitenste Opperhuid, de middelste de Lederhuid en de onderste hypodermis. De Epidermis bevat de huid cellen, de zogenaamde melanocyten. De Dermis wordt doorkruist door tal van bloed-vaten, waarvan de fijne haarvaten zorgen ervoor dat de huid voldoende wordt geleverd met bloed en voedingsstoffen en zuurstof.

  Kalte Hände trotz warmer Kleidung

  Als koude handen, ondanks het warme kleren en warme dranken, is het raadzaam om de oorzaak vast te stellen door een arts

  Verschillende aandoeningen kunnen de oorzaak zijn voor koude handen

  Vooral in een koude kamer of buiten temperatuur laat de handen koel. De reden hiervoor is dat, in cold blood, de eerste van alle vaartuigen in de buitenste ledematen, bijvoorbeeld in de vingers bewegen samen, om te voorkomen dat een groot warmte verlies via de huid. Minder warmte stroomt-het geven van bloed door de bloedvaten van de handen voelen koud. Echter, de bloedvaten verwijden meteen weer wanneer het lichaam opwarmt. Het bloed kan weer vrij stromen en de handen zijn warm.

  Maar er zijn ook diverse ziekten in die koude handen te voorkomen. De handen kunnen begeleiden droog of vochtig. Ze geven vaak een indicatie van een gebrek aan bloedtoevoer naar de schepen in de Hand.

  Meer: oorzaken

  Geef een reactie

  Scroll To Top