Snelevacature Amsterdam

Mond geur (Halitose, Foetor ex ore)

 • Overzicht
 • Oorzaken
 • Symptomen
 • Diagnose
 • Behandeling
 • Preventie
 • Veel mensen weten niet dat je de geur van de mond – en niet kunnen worden aangepakt, aangezien slechte adem is een taboe onderwerp. Een kwart van de bevolking is getroffen, tijdelijk of permanent is, van de geur van de mond. In 85 tot 90 procent van de gevallen een gebrek van tand – en mondhygiëne is de oorzaak. Eenmaal ontdekt, dan is het Probleem meestal opgelost. Soms een slechte adem geeft aan dat andere ziekte buiten de mondholte.

  Wat halitose is?

  Halitose zelf is geen ziekte. Onaangenaam ruikende adem kan verschillende oorzaken hebben: het is meestal te wijten aan onvoldoende tandheelkunde en mondhygiëne (85 tot 90% van alle gevallen). Dus, ziekten in de mond kan vaak voorkomen, zoals bijvoorbeeld tandbederf of een tandvlees ontsteking. In tegenstelling tot populair geloof, aandoeningen van het gastro-intestinale systeem, alleen in zeer zeldzame gevallen (minder dan 0,1% van de slachtoffers), de oorzaak van de onaangename geur van de adem van de lucht.

  Voor de mond is geactiveerd geur door middel van een verscheidenheid van andere ziekten: ongecompliceerde ziekten zoals verkoudheid, tonsillitis of sinusitis. In zeer zeldzame gevallen een ernstige ziekte achter een slechte adem, bijvoorbeeld, een chronische ontsteking van de lever (cirrose), nierfalen, longontsteking, of tumoren van de neus en in de mond of keel, hebben gevormd.

  Ook de regelmatige consumptie van alcohol en sigaretten zelden mondgeur. Bepaalde voedingsmiddelen zoals uien of knoflook kunnen tijdelijk leiden tot een slechte adem. Verschillende medicijnen kunnen ook leiden tot mondgeur. Hetzij rechtstreeks, door het verwijderen van riehen producten van de actieve ingrediënten ongemakkelijk. Of indirect: veel medicijnen verminderen speekselproductie, die gaat meestal van een slechte adem. Deze werkzame stoffen zijn bijvoorbeeld opgenomen in geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk, depressie en incontinentie.

  De arts maakt een onderscheid tussen twee vormen van halitose:

  • Foetor ex ore: een individu kan een onaangename, atypische ruiken als je uitademt door de mond.
  • Halitose (latijns halitus: adem in, adem): mensen die worden beïnvloed door slechte adem, ook met een gesloten mond, een onaangename uitgeademde lucht. De adem ruikt zelfs als Beïnvloed uitademen door de neus.

  De slechte adem komt minder vaak voor. De mond geur wordt vooral veroorzaakt door ziekten buiten de mondholte. Onder hen, een amandelontsteking, of Bronchitis, bijvoorbeeld. Foetor ex ore is het veel meer voorkomende Vorm van halitose, die wordt veroorzaakt door een gebrek van tandheelkunde en mondhygiëne. In het kader van een accurate diagnose van de dokter of de tandarts, daarom, in het verlengde van een slechte adem, de uitgeademde lucht van de mond en de neus afzonderlijk analyseren, zoek de oorzaak op het spoor.

  In het geval van halitose, en de behandeling is afhankelijk van de werkelijke oorzaak van de onaangename adem. Als de oorzaken van de mond, neus of keel, dus degenen die Getroffen moeten bijzondere aandacht besteden aan een grondige tandheelkunde en mondhygiëne. Antibacterieel mondwater kan helpen met deze Vorm van slechte adem – de Foetor ex ore over een korte periode van tijd voor de behandeling. Een ziekte buiten de mondholte voor de mond geur is verantwoordelijk, dus de arts zal de behandeling van de onderliggende oorzaak. Met de verbetering van de onderliggende ziekte, de slechte adem verdwijnen.

  Meer: oorzaken

  Geef een reactie

  Scroll To Top