Snelevacature Amsterdam

Systemische Lupus erythematosus (SLE)

 • Overzicht
 • Oorzaken
 • Symptomen
 • Diagnose
 • Behandeling
 • Preventie
 • De systemische Lupus erythematosus (SLE) is een van de zogenaamde bindweefsel ziekten, waarbij vooral het bindweefsel, de spieren en de bloedvaten worden aangetast. Bij Lupus erythematodes het komt in de verschillende weefsels en organen om een permanente ontsteking van de bloedvaten, en als een gevolg van schade aan de corresponderende organen. Vooral de huid, de gewrichten, het zenuwstelsel en sommige interne organen zijn aangetast door de ziekte.

  Wat is een systemische Lupus erythematodes?

  Het immuunsysteem verdedigt organismen ons lichaam is meestal zeer effectief is tegen de ziekte, zoals bacteriën, virussen en parasieten, die we anders zouden worden blootgesteld. Het is daarom voor ieder mens om te overleven is belangrijk. In sommige gevallen, de immuun systeem goed werkt en begint een aanval op het eigen lichaam. Het maakt antistoffen tegen lichaamseigen structuren, de zogenaamde auto-antilichamen en triggers in de aangetaste weefsels is een langdurige (chronische) ontsteking. Artsen spreekt dan van een auto-immuunziekte.

  De systemische Lupus erythematodes, ook wel Lupus erythematosus, of gewoon als Lupus, een auto-immuunziekte van de groep van bindweefsel ziekten (collagenosis). Hij wordt aangeduid als systemische omdat het kan beïnvloeden, in principe voor het hele lichaam. Voornamelijk het bindweefsel van de bloedvaten is in de eerste plaats van de inflammatoire aandoening getroffen. Door de ontsteking van het bloed ook aan de geleverde weefsels en organen self-schepen zijn echter beschadigd. De huid, de nieren, de gewrichten, het zenuwstelsel en de zogenaamde sereuze membranen, d.w.z. het borstvlies, het buikvlies en het hartzakje is belangrijk bij Lupus erythematodes.

  Das vielleicht bekannteste Symptom des Lupus erythematodes ist das sogenannte Schmetterlingserythem, ein rötlicher Hautausschlag im Gesicht

  Misschien wel de bekendste Symptoom van Lupus erythematodes is erytheem, de zogenaamde Butterfly, een rode huiduitslag op het gezicht, de vlinder verspreidt zich gelijkmatig over de neus en wangen

  Lupus is ook bedoeld als een vlinder vlecht

  Misschien wel de bekendste Symptoom van Lupus erythematodes is erytheem, de zogenaamde Butterfly, een roodachtig (“erythemateuze”) huiduitslag op het gezicht dat zich verspreidt vlinder-vormige over de neus en wangen. Hij verdiend heeft de ziekte de naam ‘butterfly vlecht”. De latijnse naam Lupus erythematosus, “rode Wolf”, is afgeleid van dit typische huiduitslag, ongeveer de helft van de Getroffen uiterlijk.

  De systemische Lupus erythematosus is een ziekte die voorkomt bij ongeveer 40 gevallen per 100.000 inwoners is relatief zeldzaam. Ongeveer vijf tot tien van de 100.000 mensen de diagnose jaarlijks. De ziekte ontwikkelt zich in de meerderheid van de gevallen chronisch en komt bij vrouwen ongeveer tien maal vaker voor dan bij mannen. Ze breekt vooral in de oudere schoolgaande kinderen – vooral meisjes – en vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Lupus erythematodes is een ziekte, die werd geassocieerd met een relatief hoge sterfte. Vandaag de dag kun je worden met behulp van medicijnen die het immuunsysteem beïnvloeden, vaak relatief goed behandeld.

  Meer: oorzaken

  Geef een reactie

  Scroll To Top